• DE
  • NL
  • EN

Liberation Route

Internationale herdenkingsroute

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdansk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.

Helden en monumenten

Het verscholen dorp

Het Verscholen Dorp werd begin 1943 opgericht aan de Pas-opweg te Vierhouten door verzetsman Edouard von Baumhauer. Door het toenemende aantal onderduikers had de opnamecapaciteit in de omgeving van Ermelo, Nunspeet, Epe, Doornspijk en Vierhouten bijna zijn grens bereikt. De kans om ontdekt te worden werd daardoor steeds groter. In samenwerking met het Nunspeetse echtpaar Corry en Dionnysiu Bakker, ook wel ‘Tante Cor’ en ‘Opa Bakker’ genoemd, richtte Edouard von Baumhauer, bijnaam ‘De Boem’, daarom in de dichtbegroeide bossen het Pas-op-kamp op.

Monumenten

Ter herinnering aan het geheime dorp en de slachtoffers zijn in het bos bij Vierhouten twee monumenten te vinden.

Een gedenksteen vlakbij de nagebouwde hutten met als tekst: 'Ter herinnering aan het onderduikerskamp en zijn oprichters, in het bijzonder tante Cor en opa Bakker, aangeboden door de velen die in deze veilige haven mochten ankeren van april 1943 tot november 1944'.

Een gedenksteen langs de Tongerenseweg, ter nagedachtenis aan de acht joodse onderduikers die op deze plaats gefusilleerd zijn 

Helden in Maanlicht

Het verhaal van de bevrijding van Apeldoorn begint hier: in de nacht van 16 op 17 april 1945 slopen Albert van de Scheur en Gijs Numan over dit sluisje naar de Canadese bevrijders en wisten te voorkomen dat de stad onder Canadees vuur kwam te liggen. Apeldoorn ontsnapte aan een hevige artilleriebeschieting vóór de beslissende aanval over het Apeldoorns kanaal.

De Man met Twee Hoeden

Het Nationaal Canadees monument in Apeldoorn heet: "De Man met Twee Hoeden". In Ottawa staat een tweeling monument. De twee beelden geven uiting aan de verbondenheid tussen de twee landen. De twee hoeden staan ook voor: oorlog en vrede, onderdrukking en bevrijding, dood en leven, vreugde en verdriet. Veel Nederlanders beschouwen de Canadezen als de échte bevrijders van Nederland.

Verzetsgroep 'Old Putten'

Door het mislukken van Operatie Market Garden kwamen er talloze geallieerden her en der op de Veluwe terecht, àchter de vijandelijke linies. Deze militairen wilden zo spoedig mogelijk terug naar hun eigen troepen aan de àndere kant van de Rijn en werden daarbij vaak geholpen door de lokale bevolking en door leden van het verzet. Rondom Elburg was verzetsgroep 'Old Putten' actief.

Wij zitten overal dichtbij!

Camping de Wildhoeve heeft een eigen Google Maps pagina aangemaakt met de locaties van attractieparken, dorpen, steden en bezienswaardigheden. Genoeg te doen en lekker in de buurt!

Google Maps pagina

Gevonden!

De Uil!